T24 Ekonomi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dijitalleşme çalışmalarıyla vergi işlemlerinin neredeyse tamamını online ortamda yapılabileceğini duyurdu. Artık mükellefler, dilekçe vermekten ödemelere kadar birçok işlemi Dijital Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirebilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme çalışmalarının hizmet kalitesini artırdığını ve vergi süreçlerinin yapay zeka ve robotik otomasyonla daha hızlı bir şekilde sonuçlandığını belirtti. Böylece mükelleflere zaman ve paradan tasarruf sağlanmış olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dijitalleşme çalışmalarıyla neredeyse tüm işlemlerin vergi dairesine gitmeden tamamlanabildiğini açıkladı. GİB’in çalışmaları sonucunda dilekçe verme, fatura düzenleme, beyanname verme, ödemeleri yapma ve tebligat işlemleri gibi birçok hizmet artık dijital ortamda sunulmaktadır.
Mükellef olmak isteyenler artık vergi dairesine gitmeden Dijital Vergi Dairesi üzerinden dilekçe verebilecek ve işlemlerine hemen başlayabilecekler. Ayrıca vergi dairesine yönelik tüm dilekçeler elektronik olarak verilecek ve sonuçlar da yine dijital ortamda öğrenilebilecek.
GİB, diğer kamu kurumlarıyla entegrasyonlar sayesinde mükelleflerin ilave bildirim yükümlülüklerini ortadan kaldırıyor. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan elektronik ortamda yapılan işe başlama, şube açılışı ve kapanışı gibi birçok başvuru ile mükelleflerin ekstra vergi dairesine gitme zorunluluğu ortadan kalkacak.
Şimşek: Süreçler yapay zeka ve robotik otomasyonla sonuçlandırılıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi’nin dijitalleşen hizmetlerinin bürokratik süreçleri azalttığını ve hizmet kalitesini artırdığını vurguladı. Şimşek, mükelleflerin neredeyse tüm işlemlerini ev ya da ofis ortamında tamamlayabileceklerini belirterek, “Türkiye’nin Dijital Gelir İdaresi” vizyonu doğrultusunda vergisel yükümlülüklerin hızlı, kolay ve etkin bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak için birçok uygulamanın devreye alındığını söyledi.